28 de set. 2010

OD.... Què?

La setmana passada, com bé sabeu, va tenir lloc la cimera de seguiment dels ODM. Tots els mitjans de comunicació, experts de diferents àmbits i, evidentment, el sector de les ONG.

Personalment penso que la majoria hem arribat a una mateixa conclusió, tanta cimera i tantes resolucions per no arribar a enlloc, de fet es podria resumir que “no hi ha res de nou sota la capa del sol”. Molts compromisos, el deure de no fer-se enrere, taxa Tobin, acceleració de la consecució dels objectius al 2015 amb increment dels fons i una nova Política Global de Desenvolupament.

Hem pogut llegir articles, veure els telenotícies i fins i tot parlar-ne a l’escola, però segurament si preguntem a joves i adults sobre què són els ODM la resposta que obtindrem en la majoria de casos serà: “OD…Què?”

Segurament hem de prendre aquesta cimera com una oportunitat de treballar l’Educació per al Desenvolupament en diferents contextos l’escolar, l’universitari i no oblidem un context no formal per a públics molt diferents. Treballar els ODM des d’aquesta perspectiva i aprofitar aquest moment vol dir generar una reflexió sobre les desigualtats que hi ha al món i incidir en quines són les seves causes i els reptes al que com a societat global ens cal fer front de cara a majors quotes d’equitat i justícia per a tothom.

Els ODM, més enllà d’uns desitjos maximalistes, haurien de ser entesos com una demostració de la capacitat d’entesa entre tots per cercar solucions, que tots i cadascú de nosaltres podem ser capaços de generar propostes i actituds transformadores; tot es qüestió de conèixer el món que ens envolta.

Així doncs cal incorporar una dimensió d’Educació per al Desenvolupament en els contextos educatius formals, és a dir incloure aquesta perspectiva en els currículums, no cal fer grans coses, ni grans canvis només ser conscients dels “Nords” i “Suds” globals i generar pensament crític en els nostres infants i joves.

A continuació us suggereixo alguns enllaços que ens poden ser úitils per conèixer què es l’Educació per al Desenvolupament i per treballar els ODM a l’aula.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari cal que deixis el teu nom i el
teu correu electrònic.