23 de jul. 2010

El dret a participar

Durant el mes de maig vaig partipar en el V Congrés d’Educació i Entorn organitzat pel Departament d’Educació de la Generalitat celebrat a la Seu d’Urgell.


El congrés, que tenia com a lema “Participar per aprendre, aprendre per participar”, presentà diverses ponències i experiències sobre la participació i l’educació per a la participació.

Ja fa temps que la paraula participació està de moda, s’ha fet palès en un gran nombre de consultes aparegudes tant des de la societat civil com des de les administracions.

Participar és un concepte que pot tenir diferents accepcions, a nivell polític una elevada participació pot voler dir que ha anat a votar molta gent, en una associació o un club pot voler dir que hi ha moltes afiliacions; i en una aula, que l’alumnat sigui participatiu vol dir que aixequen la mà i responen ràpidament a les preguntes de la mestra.

Però no oblidem que la participació és un dret, expressat tant en la Declaració Universal dels Drets Humans com a la Convenció dels Drets dels Infants. Tots els nens i nenes tenen dret a ser informats i a ser escoltats i reconeguts.

En aquest sentit el cal apostar per educar en participació i per una participació que parteixi de l’actitud voluntària, dialògica, constructiva i encaminada al bé comú.

Educar la infància i l'adolescència en la participació suposa reconèixer els infants i els joves com a “ciutadans de present” i una garantia de futur en la construcció de societats més justes, actives i democràtiques.

(Publicat el maig de 2010 al bloc d'Intervida)

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari cal que deixis el teu nom i el
teu correu electrònic.